Spreekwoorden met het woord vlag erin

Spreekwoorden met het woord ‘vlag’ erin.

Omdat vlaggen al sinds jaar en dag worden gebruikt en een symbolische betekenis hebben, zijn er ook al eeuwen lang spreekwoorden met het woord ‘vlag’ erin. Vlaggen Unie heeft alle spreekwoorden met vlaggen erin verzameld met wat uitleg erbij.

Als een vlag op een modderschuit

Te mooi voor de situatie en daarom niet passend.

De vlag dekt de lading niet

Iets wat goed lijkt wordt verkocht, maar in werkelijkheid blijkt het niet kwalitatief. Het kan ook betekenen dat een kwalitatief product juist niet overkomt als kwalitatief. Hierbij geldt ook weer, er wordt bedoeld dat het niet bij elkaar past.

De vlag strijken

Niet snel opgeven. U heeft de vlag niet meer nodig, dus kunt die gaan strijken!

De vlag uitsteken

Iets te vieren hebben en hier blij mee zijn.

De vlag voor iemand strijken

Uw meerdere in iemand erkennen, zoals in iemand die u verslagen heeft met een wedstrijd. Het kan ook betekenen dat u voor iemand onderdoet.

Met vlag en wimpel slagen

U behaalt een prestatie of slaagt met bovengemiddelde prestaties.

Onder valse vlag varen

U doet zich anders voor of u doet zich voor als iemand anders. Dit spreekwoord komt uit het verleden. Vroeger werd er letterlijk onder valse vlag gevaren.

Naast de bovenstaande spreekwoorden zijn er nog meer dialecten die ook spreekwoorden hebben bedacht met het woord ‘vlag’ erin. Dit zijn er echter zoveel, vooral in België, dat we dit even overslaan. Via deze link vindt u nog meer spreekwoorden met het woord ‘vlag’ erin.