Waar staat de Nederlandse vlag voor

Waar staat de Nederlandse vlag voor?

Zoals u waarschijnlijk weet hebben wij een vlag die heel Nederland vertegenwoordigt, maar we hebben nog veel meer vlaggen in Nederland. We hangen onze vlag op tijdens feestdagen of andere feestelijke evenementen, zoals het slagen voor een schooldiploma. Maar waar staat de Nederlandse vlag eigenlijk voor? Veel mensen die een vlag van Nederland aanschaffen zijn niet bekend met het verhaal achter onze rood-wit-blauwe trots. Daarom in deze blog meer uitleg.

Een verborgen verhaal achter de kleuren van onze vlag

De Nederlandse vlag symbool voor de eenheid en de onafhankelijkheid Nederland. Het rood-wit-blauw is in gebruik als civiele vlag, dienstvlag en oorlogsvlag. Als we goed onderzoek doen dan komen we er echter achter dat de Nederlandse vlag helemaal niet bestaat uit gewoon rood, wit en blauw. Volgens informatie van de Nederlandse overheid bestaat de vlag uit ‘helder vermiljoen, helder wit en kobaltblauw’. Dit zijn de officiële kleuren van onze vlag. Deze kleuren hebben volgens de officiële uitleg vooral een symbolische betekenis. Het rood geeft aan dat Nederland een verenigd volk is, het wit duidt aan dat de kerk belangrijk is in ons land en het blauw staat voor de monarchie (blauw bloed). In veel andere Europese landen om ons heen, zoals Frankrijk, België en Kroatië, waren deze normen en waarden ook heel belangrijk en daarom werd er voor dezelfde kleuren gekozen als de Hollandse vlag.

Hoe is de Nederlandse vlag tot stand gekomen?

De theorie van de Fransman Dampmartin is dat de Nederlandse vlag is ontstaan, nadat Hendrik IV van Frankrijk ons als Nederland de vlag schonk. In het boek van mr. J.C. de Jonge werd Dampmartin’s theorie ontkracht. De Jonge beweerde dat de kleuren waren ontleend uit het schild van Willem Van Oranje, bij het begin van de opstand. De vlag die wij nu kennen als de Nederlandse vlag met het rood-wit-blauw heeft er niet altijd zo uitgezien. Begin 16e eeuw waren de kleuren oranje-wit-lichtblauw. Dit is na de opstand dus veranderd naar de vlag die wij nu kennen.

De bekendheid van de Nederlandse vlag in het buitenland

In het buitenland staat ons land niet bekend om onze vlag, maar vooral om onze tulpen, klompen, kaas en coffeeshops. Maar wat veel mensen niet van ons land en onze vlag weten, is dat we een van de weinige landen zijn met één unieke vlag die het hele land representeert.

Iedere provincie heeft haar eigen vlag

In Nederland zijn we een echt vlaggenvolk kan je wel zeggen. We hebben niet alleen een nationale, overkoepelende vlag; iedere provincie heeft ook weer haar eigen vlag. Dit is mogelijk zo gekomen, omdat niet iedereen het vroeger eens was met de vereniging van alle Nederlanden. Wij vinden het alleen maar mooi, want het heeft een hoop moois opgeleverd. Iedere provincie heeft een unieke vlag, waarin vaak ook het wapen van de provincie staat afgebeeld. Die vlaggen zijn wellicht niet zo bekend, maar vaak wel erg mooi.