De geschiedenis van vlaggen

De geschiedenis van vlaggen?

Vlaggen bestaan langer dan u zou denkt: mogelijk sinds de prehistorie. Archeologen hebben namelijk prehistorische afbeeldingen ontdekt, waarop vlaggen stonden. Hoewel we dit niet zeker weten, weten we wel uit andere bronnen dat het gebruik van vlaggen al eeuwenoud is. Mensen hechten namelijk al heel lang waarde aan symboliek. In de meeste gevallen werd een vlag gebruikt om iets symbolisch aan te duiden, zoals de verenigbaarheid van een volk. Een gezamenlijke vlag laat zien dat mensen of bepaalde regio’s bij elkaar horen. Dit is de reden waarom veel mensen trots zijn op hun eigen vlaggen.

Het ontstaan van de vlag

Zoals gezegd is het gebruik van vlaggen mogelijk veel ouder dan we denken, maar laten we het houden bij enkele duizenden jaren. Het is bijvoorbeeld bekend de Egyptenaren al vlaggen hesen aan een soort speer. Ook de Romeinen waren fervente gebruikers van de vlag: het doek was op ieder strijdtoneel te vinden. Net als nu werd de vlag vroeger gebruikt om aan te duiden dat een persoon ergens bij hoorde en er trots op was.

Geschiedenis van de Nederlandse vlag

Onze eigen vlag bestaat vandaag de dag uit de kleuren rood, wit en blauw. In drie banen keren de kleuren terug op ons nationale doek. Wist u dat de Nederlandse vlag vroeger andere kleuren had? Rood was oranje en wit was meer een soort beige. Hier komt ook het gezegde ‘Oranje boven’ vandaan. Het oranje-beige-blauw was gekozen door Willem van Oranje, de huidige kleuren zijn ingevoerd in de 16de eeuw, maar onduidelijk is waarom. Het is aannemelijk dat de huidige driekleur ontstond uit wrange gevoelens voor het koningshuis. In de 16de eeuw was in Nederland niet iedereen blij met de Oranjes.

Waarom ziet u dan vaak een oranje voor Nederland?

Nederland heeft ook een oranje vlag met een witte leeuwen erop. Dat is geen officiële vlag. In een vlaggenmast hangt naast de Nederlandse vlag vaak ook een oranje wimpel. Een zwarte wimpel gaat in top als iemand van het koningshuis is overleden.

Andere vlaggen met een interessante geschiedenis

In deze blog gaan we regelmatig in op interessante feitjes over vlaggen. De geschiedenis van andere doeken, zoals de Amerikaanse, Luxemburgse en Braziliaanse vlag, is het onderzoeken waard. Daarvoor binnenkort meer.